Dåliga nyheter för chokladälskare!
Jag har just fått dystra, om inte katastrofala, nyheter!
CHOKLADEN KOMMER TA SLUT!!!
CHOKLADEN KOMMER TA SLUT!!!
För alla pms-kranka kvinnor och chokladfanatiker där ute är det här mardrömmen! Tänk att gå in på ICA för att köpa sig en chokladkaka, endast för att finna att de ÄR PERMANENT SLUT!


Låter det som den ultimata mardrömmen?
Då vill jag gärna med det här inlägget sätta det här i-landsproblemet i perspektiv. Det är dags att sätta båda fötterna på jorden och ta en titt på vår kärlek till choklad. För det är ett problem, make no mistake. Ett hållbarhetsproblem som jag inte tänkt på innan men nu när jag fått upp ögonen för det är det inte möjligt att ignorera.
Kakaobönor till choklad kan bara odlas på vissa ställen i världen. Oftast i de mest tropiska områden där känsliga ekosystem offras för att kunna plantera mer för att tillgodose den globala efterfrågan på choklad. Som hela tiden ökar. Så om inte kakaoplantagerna kan öka skörderna, eller vi äta mndre choklad, så finns det inte en chans att plantagerna kommer hänga med. Vår aptit för choklad dödar regnskogen. Det är inte hållbart oavsett hur man vrider och vänder på det.
Tyvärr! Jag är hemskt ledsen, men det är time to face the facts. Choklad, precis som kött, måste återgå till den lyxvara som den är. Det finns egentligen inget tvivel om att vår efterfrågan driver en socialt och miljömässigt ohållbar utveckling. Vi europeer, som bara är ca 7% av världens befolkning, äter häften av all kakao som produceras i världen (våra älskade chokladkakor). Jag lider med alla oss stackars västerlänningar som vill rädda lite futtig regnskog och måste offra chokladknaprandet... men det är helt nödvändigt.
Då vill jag gärna med det här inlägget sätta det här i-landsproblemet i perspektiv. Det är dags att sätta båda fötterna på jorden och ta en titt på vår kärlek till choklad. För det är ett problem, make no mistake. Ett hållbarhetsproblem som jag inte tänkt på innan men nu när jag fått upp ögonen för det är det inte möjligt att ignorera.
Kakaobönor till choklad kan bara odlas på vissa ställen i världen. Oftast i de mest tropiska områden där känsliga ekosystem offras för att kunna plantera mer för att tillgodose den globala efterfrågan på choklad. Som hela tiden ökar. Så om inte kakaoplantagerna kan öka skörderna, eller vi äta mndre choklad, så finns det inte en chans att plantagerna kommer hänga med. Vår aptit för choklad dödar regnskogen. Det är inte hållbart oavsett hur man vrider och vänder på det.
Tyvärr! Jag är hemskt ledsen, men det är time to face the facts. Choklad, precis som kött, måste återgå till den lyxvara som den är. Det finns egentligen inget tvivel om att vår efterfrågan driver en socialt och miljömässigt ohållbar utveckling. Vi europeer, som bara är ca 7% av världens befolkning, äter häften av all kakao som produceras i världen (våra älskade chokladkakor). Jag lider med alla oss stackars västerlänningar som vill rädda lite futtig regnskog och måste offra chokladknaprandet... men det är helt nödvändigt.
Mer info här:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/nov/21/cocoa-crisis-world-chocolate-stash-melting-away
http://www.express.co.uk/life-style/food/644063/chocolate-precious-commodity-cocoa-supply-shortening-experts
https://www.youtube.com/watch?v=7Vfbv6hNeng
Men neeeeeej .. choklad är ju allt.