Koreanska salladswraps a la vad jag har hemma

Nu när jag är iväg på praktik så är det extra smidigt med matlåda, speciellt eftersom min arbetsplats ligger ute i ett industriområde där det är långt till affärer och caféer. Så jag experimenterar lite med vad som är smidigt att ta med som lunch.

Tills idag gjorde jag sådana här koreanskt inspirerade salladswraps! Basen är romansalladsblad som man kan fylla med lite vad man vill, jag valde att köra på asiatiskt/korenaskt tema men man kan ju köra pulled veggies, fajitakryddade veggies, sojafärs, bara fylla med sallad... you name it. Det var inte så smidigt som det ser ut att äta dock... en ganska kladdig affär faktiskt. Men lätt värt ändå, för de var så fräscht goda att plocka fram på lunchen :) 
 
 
Jag har spontanat ihop de med vad jag hade hemma bara, vilket blev Kung Markattas marinerade tofu, förvälld grönkål, sobanudlar, avokado, salladslök och lite broccoli, toppat med sesamfrön och srirachasås. Väldigt enkelt, väldigt snabbt, väldigt nyttigt, VÄLDIGT GOTT, väldigt veganskt! 

Livets mening är en tidig frukost i gryningens Norrköping

Morgondimma över hustaken vid gryningen kan vara något av det vackraste jag vet. Så imorse när jag vaknade och drog upp persiennerna och fick se just det över Norrköpings siluett så blev jag extra taggad på den här dagen! Även fast jag gått upp halv sju varje morgon den här veckan, börjat på ny praktikplats, inte hunnit träna, och haft en allmänt tuff vecka med det mesta.

Jag fick dessutom en extra härlig start på dagen eftersom min lillasyster Mimmi kom på besök! Hon ska upp till Härjedalen och hälsa på vår mormor över helgen, och fick ett infall att åka och hälsa på mig en snabbis. Så hon kom och knackade på dörren klockan 06, och vi gick ut för att försöka hitta någonstans att äta frukost som var öppet 06, för att inte väcka mina sambos i tjackishaket. Det visade sig vara gaaaanska svårt...

Tillslut hamnade vi på Brödernas café, som lyckligtvis släppte in oss även fast de egentligen öppnar 08. Så snälla! Där satt vi länge och drack te och pratade om livet. Livet blev mest diskussioner om klimatet, djurrätt och att framtiden är att äta mer vego. 
 
 
Min syster har nyligen fått upp ögonen för problemen med djurhållningen, och som bekant så är det svårt att ignorera den elefanten i rummet när man väl fått up ögonen för det. För 3 år sedan hade hon aldrig ens tänkt tanken på att sluta äta kött. Från mitt perspektiv, vegansystern, så var hon den största köttälskaren som inte kunde leva utan bacon, och hon hade inget till övers för mig och mina veganfasoner. Men tydligen så kröp sig mina idéer in på något vis ändå, för syrran valde att bli vegetarian för två år sedan, efter att ha läst

"Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor: en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra"

av Melanie Joy. Hon kände inte att hon kunde rättfärdiga sitt köttätande efter den läsningen. Hon har därför också startat en blogg om djurrätt och hennes väg till vegolivet:
 
http://mimmiebjesse.blogg.se/

Där kommer hon att fylla sidorna med sina tankar kring miljön, hälsan och djurens rätt för att inspirera andra att göra samma resa. Varför är hon vego? Hon vill också skriva utifrån sig själv vilka utmaningar hon har med att leva som hon lär. Mycket spännande tycker jag, det ska bli kul att följa!

En miljövetares bekännelser

Mina miljölaster:
 
- Duschar i evigheter

Jag har aldrig haft ett badkar, men har alltid velat ha ett badkar, så ibland sitter jag i duschen och låtsas som om jag badar.
 
Man får passa på när det är sommar att bada ute!
 
- Använder forfarande take-away muggar 

Även fast vi skrev en debattartikel i plugget om hur extremt onödigt det är med engångsmuggar. Även fast jag har en flergångsmugg som står hemma och samlar damm.... riktigt kasst av mig faktiskt.
 
- Flyger (med dåligt samvete)
 
Varje gång jag bokar en flygresa så förbannar jag systemet som gjort det så billigt och lätt att flyga, medan tåg och buss är sjukt omständigt och dyrt. Väntar på kollektivrevolutionen!
 
- Är för lat för att shoppa mer second hand
 
Det finns egentligen ingen annan förklaring. Det är den sämsta ursäkten ever, eftersom Norrköping faktiskt är en bra second hand-stad. #Lazycat

- Stänger ALDRIG av min laptop
 
...och jag menar ALDRIG. Jag blir förvånad varje gång jag öppnar den att den inte lagt av än.

- Åker hellre buss än cyklar

There. I said it. Även fast det är billigare, hälsosammare OCH miljöbäst att cykla.