Kvinnornas kamp är inte kvinnornas kamp

Jag var på MeToo-manifestationen #VITRORPÅER i Stockholm för några veckor sedan. Majoriteten som kom var kvinnor. Vi började med ett fackeltåg från Humlegården. När jag går där i fackeltåget, ser jag en äldre man som går förbi på gatan böja sig fram mot några tjejer som går en bit framför mig i tåget, och säga "Jag vill bara säga, att jag tror på er tjejer! Jag stöttar eran kamp". Sedan gjorde han en knytnäve som han visade upp, log och fortsatte nöjd vidare i motsatt riktning mot fackeltåget. I eventet på facebook såg jag att en annan man hade frågat om killar var välkomna på MeToo-manifestationen. 
 
 
Det här är samma problem som kvinnor i alla tider kämpat med. Männens icke-delaktighet i jämställdhetsfrågan. Precis som mannen som tyckte att fackeltåget var "ett jättebra initiativ", men inte ansåg att det var tillräckligt viktigt för honom själv att visa sitt stöd genom att själv gå med. Eller BB-kampen för en rättvis förlossningsvård som var aktuell i Sverige under förra året, en kamp som fortfarande pågår. Hur många män var frontfigurer för det? Hur många män stod upp för sina fruar, sambos, systrar, döttrar och ofödda barns rätt till en säker förlossning? Det finns såklart exempel, såsom Roland som cyklade 117 mil genom Sverige för att stötta BB-kampen. Men Roland tillhör undantagen, inte regeln.
 
  
Efter MeToo där vi lever nu är män rädda. Rädda för att säga fel. Rädda för att bli utpekade. Rädda att ta plats. Tänker att det är "vi" och "dom". Kvinnornas upprop. Kvinnornas arbete för förändring. Och det är kvinnornas kamp. MeToo handlar om kvinnors förtryck i samhället. Men det finns ingenting som stoppar män från att vara delaktiga. Jag vill veta, vad är ni rädda för? Är det inte era mammor, döttrar, systrar där i fackeltåget? 
 
Jämställdhet är inte en kvinnofråga. Det ÄR en kvinnokamp, men inte bara en exklusiv klubb för kvinnor för det. Män kan, och bör, också vara med och kämpa för jämställdhet och genom det kvinnors rättigheter. Ni behövs, och vi vill ha er med!  Så män, istället för att heja på från trottoaren, hoppa in i fackeltåget och gå med!
 
 

De globala målen för hållbar utveckling

Nu är jag redo att sprida de fantastiska Globala Hållbarhetsmålen och min erfarenhet av utveckling i Nepal, som Ambassadör för Sida genom deras Sida Alumni-program! Till unga som gamla: vill du ha mig till din skola/förening/företag/konferens/studiecirkel/utbildning eller annan kul grupp någon gång under 2018 så hör av dig och boka en föreläsning vettja!

Jag pratar gärna om Agenda 2030 och de globala målen, specifikt om klimat- och miljö, jämställdhet, bistånd, fattigdom, utveckling och mänskliga rättigheter. Jag anpassar föreläsningen efter din grupps önskemål. Dela gärna vidare om du vet någon som skulle vara intresserad 

Sida står för kostnaden och jag står för peppen!

Vi ses   🌈  🌱🏾

http://sidaalumni.se/

 

#sidaalumni2018 #sida #Agenda2030 #hållbarutveckling #klimatanpassning #jämställdhet #globalamålen #bistånd #utveckling #nepal #bokamig

 

Detoxa dina hygien och skönhetsprodukter!

I mitt förra inlägg skrev jag om det nya miljöhotet i form av mikroplaster, som förorenar både miljön och vår hälsa. Mikroplaster finns i överflöd i våra hygienpartiklar, men det är inte det enda giftiga ämnet vi riskerar att få i oss från den där nya duschkrämen vi fick i julklapp. Det finns många miljöbovar och hormonstörande ämnen i ditt smink, dina krämer, dina hårprodukter förutom mikroplaster. Är du orolig över att få i dig ämnen som är dåliga både för din hälsa och för miljön så finns det faktiskt en hel del som du själv kan göra för att undvika de värsta bovarna, eller varför inte alla bovarna! Så hur kan du göra för att slippa stinka svett, ha torr hy, fett hår och äcklig andedräkt utan gifter? Här är mina bästa tips!
 
 
1. Byt ut 
 
Jag har använder numera bara schampoo, balsam, duschkräm, tandkräm, handtvål och lotion från märkena Lush och Urtekram, därför att de varken har mikroplaster, hormonstörande ämnen eller andra miljögifter i sig. När jag tog det beslutet blev det också mycket lättare i butiken, jag behövde inte ge mig in i djungeln av produkter som finns därute. Jag hade bara ett 30-tal produkter att välja mellan istället för hur många tusen som helst! Skönt för jorden och för hjärnan. En ny favorit är Lush egna tandtabletter, "Toothy Tabs Boom!", med aktivt kol som renar munnen och polerar tänderna. 
 
 
 
2. Gör eget
 
Det bästa sättet att undvika gifter i dina produkter är såklart att göra dina egna! På det sättet har du full kontroll över ingredienslistan och får inga obehagliga överraskningar. Jag gör till exempel min egen deo av lika delar kokosolja, bikarbonat och potatismjöl. Och den funkar faktiskt! Bikarbonat eller potatismjöl kan användas som torrschampo, och du kan göra din egen saltvattenspray med bara havssalt och vatten! Ansiktsmask är en sådan där typisk göra-egen produkt. Du kan göra din egen peeling med socker, salt eller kaffesump. Möjligheterna är oändliga!
 
Se fler tips på egna hudvårdprodukter som är både billiga och enkla att göra här!
 
 
 
3. Dra ner
 
Oftast behöver vi inte alla produkter som vi äger. Jag rensar ur badrumsskåpet en gång i halvåret ungefär. Min tanke bakom det är att om jag haft det i ett halvår och det fortfarande verkar användbart, så finns det något konserverande däri som jag inte vill ha på huden och få i mig! En bra grej för miljön, och plånboken, är att dra ner på antalet produkter som du använder. Fundera över om du verkligen behöver en dagkräm och en nattkräm, fyra-fem olika hårstylingprodukter, och en hord av olika lotions, eller om det bara är nåt du fått för dig för att andra gör så (och let's face it, reklam gör sin beskärda del)? Jag använder till exempel ren kokosolja till det mesta. Ansiktskräm, lotion, hårolja, handkräm, intimkräm, deo...ja, det mesta. Det är billigare och renare både för huden och för miljön. Inga konstigheter. 
 
 Märken som har mikroplastfria produkter (källa Beat the Microbead):

- Lush
- Urtekram
- Naissance
- Annemarie Börlind
- Dr Hauschka
- Weleda
- Neal's Yard Remedies
 
Läs mer om Fyra Värstingar att unvika i dina hygien- och skönhetsprodukter!