Mina bästa pluggtips

Vad som funkar är väl mycket beroende på hur man är som person tänker jag, men de här funkar för mig.

 
Pluggproblem: Det känns som man har alldeles för mycket att göra, det bara tornar upp sig som ett berg och man vet inte vart man ska börja.
 
Mittt tips: Gör delmål. Skriv en lista över vad du ska ha gjort vid dagens slut. Bryt ner berget och ta en grej och en dag i taget. 
 
Pluggproblem: Svårt att fokusera och koncentrera sig när man sätter sig ner och ska plugga.
 
Mitt tips: Den här är svår! Alla har svårt med koncentrationen ibland. Det som funkar bäst för mig är att 
eller, när man vet att man kommer att ha svårt att fokusera, att man faktiskt stannar i skolan, sätter sig i biblioteket. Det finns färre distraktioner där och det "känns" mer seriöst att sitta där, vilket kan kicka igång motivationen. Är det en individuell uppgift så är det bara att bita i det sura äpplet, men är det något som dina klasskompisar också gör så kanske det är läge att plugga tillsammans? OBS bara om man vet att det funkar, så att det inte bara blir snack och chatter. 
 
Pluggproblem: Man har fastnat och kommer inte vidare i uppgiften.
 
Mitt tips: Ta en break! Gör något annat i en kvart eller halvtimme, för att sedan komma tillbaka till uppgiften och förhoppningsvis se den med nya ögon. Ett annat tips är att diskutera med en vän, då kan man också få ett nytt perspektiv och kanske en ny vinkel som man själv inte ens tänkt på. 
 
Pluggproblem: Man har en prov eller en tenta dagen efter som man inte pluggat ordentligt till.
 
Mitt tips: Vad du än gör, sitt inte och plugga sent in på natten! Det kanske känns som den enda utvägen att plugga så länge man kan för att försöka trycka in så mycket som möjligt i skallen, men det kommer inte hjälpa dig att klara tentan, och det kommer inte gynna dig i längden. Forskning visar att det inte ökar dina chanser på tentan att överplugga dagen och natten innan, utan att det snarare är så att man gör bättre ifrån sig om man får en god natts sömn. Så sätt punkt i god tid, se till att få ordentlig med sömn och vakna någorlunda utvilad så är chanserna att du kommer göra bättre ifrån dig.

"Huvudet är inte skapt för att rymma mer än man har nytta av att veta" som en vis man sa en gång (citatet är från Pistvakt, en av mina favoritserier).
 
Fler tips finnes att hitta här:
 
http://frame.bloglovin.com/?post=5101826251&blog=2448454&frame_type=blog_profile

På jakt efter veganvänlig bagel i Norrköping?

Här om dagen fick jag ett ordentligt sug efter bagel. Men det är inte lätt att hitta veganska bagels, speciellt inte i Norrköping... trodde jag! Sen snubblade jag över Café Strykjärnet som ligger på bottenplan i Arbetets Museum, och där var det bagels! Så jag drog med mig ett gäng och drog dit och hade bagel-provning (+matchalatte, min nya obsession!).
 
 
En bagel kostar 65 kronor, men med studentrabatt på 10% endast 59 kronor. De kan även fixa vegansk utan extra kostnad! Den var lush. Smaskig, och de snålade inte på något. Jag är också helt besatt av deras matchalatte, med oatly iKaffe. Deras meny är väldigt vegovänlig:
 
http://www.cafestrykjarnet.se/?page_id=533
 
Ett bra ställe helt enkelt!
 
 
 
 
 

5 böcker med vegoinspiration för dig som behöver motivation

Med den här listan har jag försökt väva in så många anledningar att äta mer vegetariskt som möjligt, så att alla ska kunna hitta den motivation man själv behöver. Om det inte är det etiska i att äta döda djur, eller köttätandets miljöpåverkan, så kanske det kan vara varför vi äter vissa djur men inte andra, hur de som dödar de djur vi äter mår, varför det kanske inte är bättre att äta fisk, eller att utmana stereotypen att det är krångligt att vara vegan.

1. Varför vi älskar hundar, äter grisar, och klär oss i kor - Melanie Joy
 
En av mina biblar! Boken belyser den ideologi som finns gömd i samhället, som upprätthåller de normer där dödandet och ätandet av vissa djur är ok, medan andra djur behandlas som familjemedlemmar. Varför är det så?Karnismen heter den gömda ideologi som ligger bakom, och Melanie Joy utforskar de orsaker man har för att inte ta sig ur dess grepp. 
 
 
2. Äta Djur - Jonathan Safran Foer
 
En viktig och seriös bok som inte bara tar upp de etiska anledningarna till att inte äta djur, men även medmänskliga anledningar. Slakthusarbetare är en av de yrken som har flest självmord, för att inte tala om de psykiska problem arbetarna får av sina förhållanden. De är den gömda gruppen, som dödar de djur vi äter, men vi ser de aldrig och vi tänker inte på dem. Intervjuer med arbetare på slakthus utgör en stor del av den här boken, och bryr man sig inte om djuren så borde man bry sig om de stackarna. 
 
 
3. Miljödieten - snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet - Maximiliam Lundin & Daniel Öhman
 
Äntligen! Nu har kopplingen mellan minskad miljpåverkan och minskad köttkonsumtion blivit så tydlig att den inte går att ignorera mer. Genom att äta mindre kött minskar man sin miljöpåverkan. Den här boken är inte bara en kokbok, utan även en inspirations- och motivationsbok för dig som vill hjälpa miljön och/eller äta mer vego. En bra kombo helt enkelt!
 
 
4. Vegan Vegan! - Hanna Bergström & Agnes Wessman

Veganen. En hippie. Eller en aktivist. Den jobbiga kompisen du inte vill gå på restaurang med. En matpedant. Ett hälsofreak. Eller… Du?

Att bli vegan kan verka fjärran och ouppnåeligt. Kanske också tråkigt, svårt och begränsande. Den här boken är vad du behöver för att ta steget vidare! Hur du lätt och rätt blir vegan på/för en månad. 

 

5. Tyst Hav - Isabella Lövin
 
Om överfiskandet i våra hav. Ingen kan med gott samvete äta fisk när man vet hur det är ställt med fiskindustrin i världen. Titeln anspelar på klassikern Tyst Vår från 1962 av Rachel Carson om miljögifter. På samma sätt som Carsons bok signalerade ett uppvaknande och en förändring i medvetenheten om miljögifter på 60-talet, signalerar Lövins bok om att det är dags att sluta blunda för den förödelse vi orsakar i våra hav.