5 böcker med vegoinspiration för dig som behöver motivation

Med den här listan har jag försökt väva in så många anledningar att äta mer vegetariskt som möjligt, så att alla ska kunna hitta den motivation man själv behöver. Om det inte är det etiska i att äta döda djur, eller köttätandets miljöpåverkan, så kanske det kan vara varför vi äter vissa djur men inte andra, hur de som dödar de djur vi äter mår, varför det kanske inte är bättre att äta fisk, eller att utmana stereotypen att det är krångligt att vara vegan.

1. Varför vi älskar hundar, äter grisar, och klär oss i kor - Melanie Joy
 
En av mina biblar! Boken belyser den ideologi som finns gömd i samhället, som upprätthåller de normer där dödandet och ätandet av vissa djur är ok, medan andra djur behandlas som familjemedlemmar. Varför är det så?Karnismen heter den gömda ideologi som ligger bakom, och Melanie Joy utforskar de orsaker man har för att inte ta sig ur dess grepp. 
 
 
2. Äta Djur - Jonathan Safran Foer
 
En viktig och seriös bok som inte bara tar upp de etiska anledningarna till att inte äta djur, men även medmänskliga anledningar. Slakthusarbetare är en av de yrken som har flest självmord, för att inte tala om de psykiska problem arbetarna får av sina förhållanden. De är den gömda gruppen, som dödar de djur vi äter, men vi ser de aldrig och vi tänker inte på dem. Intervjuer med arbetare på slakthus utgör en stor del av den här boken, och bryr man sig inte om djuren så borde man bry sig om de stackarna. 
 
 
3. Miljödieten - snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet - Maximiliam Lundin & Daniel Öhman
 
Äntligen! Nu har kopplingen mellan minskad miljpåverkan och minskad köttkonsumtion blivit så tydlig att den inte går att ignorera mer. Genom att äta mindre kött minskar man sin miljöpåverkan. Den här boken är inte bara en kokbok, utan även en inspirations- och motivationsbok för dig som vill hjälpa miljön och/eller äta mer vego. En bra kombo helt enkelt!
 
 
4. Vegan Vegan! - Hanna Bergström & Agnes Wessman

Veganen. En hippie. Eller en aktivist. Den jobbiga kompisen du inte vill gå på restaurang med. En matpedant. Ett hälsofreak. Eller… Du?

Att bli vegan kan verka fjärran och ouppnåeligt. Kanske också tråkigt, svårt och begränsande. Den här boken är vad du behöver för att ta steget vidare! Hur du lätt och rätt blir vegan på/för en månad. 

 

5. Tyst Hav - Isabella Lövin
 
Om överfiskandet i våra hav. Ingen kan med gott samvete äta fisk när man vet hur det är ställt med fiskindustrin i världen. Titeln anspelar på klassikern Tyst Vår från 1962 av Rachel Carson om miljögifter. På samma sätt som Carsons bok signalerade ett uppvaknande och en förändring i medvetenheten om miljögifter på 60-talet, signalerar Lövins bok om att det är dags att sluta blunda för den förödelse vi orsakar i våra hav. 

Kommentera här: