2016 är baljväxternas år!

Baljväxter är bönor, linser och ärtor, och är rena rama superfoods! FN har bestämt att 2016 är baljväxternas år, för att främja att fler äter mer av dem. Detta för miljön och hälsan, ett av .

Det måste firas! I baljväxternas ära så lagade jag belugalinser med härlig svartkål från Bjäre i Skåne. Svartkål är i säsong nu, och jag tycker att det är jättegott och enkelt att bara steka upp i lite färsk chili, ingefära och vitlök. Belugalinserna blandade jag med dijonsenap, honung (kan byta ut mot agave om man inte äter honung), citron, rödlök och dragon. En enkel, billig och snabb rätt som gör dig mätt!
 
 
"Baljväxter" har ju en ganska tråkig klang. Vad betyder det ens? Växter som man har i en balja? Haha, nej men skämt åsido, jag tror att för folk som vill gå över till en mer vegetabilisk kost, av miljöskäl eller annat, så kan det vara svårt att veta just vad man kan göra med baljväxter. Men frukta inte! Det är väldigt enkelt att tillaga baljväxter, och det finns massor av recept där ute, det gäller bara att hitta dem :) Det FINNS roliga sätt att tillaga bönor, linser och ärtor på! Till exempel bönburgare, ärthummus på gröna ärter, bönpasta, risotto med edamamebönor, spaghetti med bolognese på linser...

Tre fördelar med att äta mer baljväxter:

- Det är nyttigt! Bönor och linser innehåller mycket protein, nyttigt fett och fiber, men också mineraler och vitaminer såsom b-vitaminer, zink och magnesium. Studier visar även att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar med en ökad baljväxtkonsumtion.
- Det är billigt! Baljväxter kostar lite att odla, producera och transportera vilket håller nere priserna. 
- Det är miljövänligt! Produktionen av baljväxter har väldigt låg miljöpåverkan.

För att fortsätta på temat så lagade jag till middag fajitastekta veggies med svarta bönor! MUMS! Också väldigt enkelt, bara att choppa upp de grönsaker man vill ha och steka i lite olja och färdig fajita kryddblandning. Jag använde champinjoner, lök, paprika och färsk spenat. Sen toppade jag med lite vegansk BBQ-sås! 

Ta en titt in på  http://www.baljvaxtakademin.se/  
Här finns samlad informaton, tips om varför det är bra att äta mer baljväxter, och recept. Där finns ALLT du vill veta om baljväxter!

FNs deklaration om Internationella året för baljväxten 2016:
http://www.fao.org/pulses-2016/about/en/

Kommentera här: