Mat och Klimat - Varför är kött ett problem för miljön?
Hur ska vi äta för att ha så liten påverkan på klimatet som möjligt?
Det är en komplicerad fråga. Som tur är har den en del enkla svar - varav kanske den viktigaste är mindre kött.
Generationsmålet för miljöpolitiken vi har i Sverige är att "till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser." Generationsmålet är nedbrutet i 16 nationella miljömål. Ett av målen är "Begränsad Klimatpåverkan". Det målet kan vi inte nå om vi inte lägger om våra kostvanor och äter mindre kött.
Samtidigt så har majoriteten av världens länder enats om ett globalt mål att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. För att kunna nå det här målet från klimatmötet i Paris så måste våra utsläpp av koldioxid underskrida 2 ton koldioxid per person och år. Två ton per person är nästan exakt så stora utsläpp som vår matkonsumtion i Sverige orsakar i dag. Fortsätter vi äta som nu måste vi alltså slopa alla övriga utsläpp i våra liv - all transport, energi, inköp.
Parisavtalet trädde i kraft i början av november i år. Det senaste klimatmötet COP 22 som hölls i Marrakech med start 6 november handlade om hur vi ska lyckas hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. Det finns en stark koppling mellan mat och klimat, köttet står för lika mycket av de globala utsläppen som transporter. Vad vi äter har stor påverkan på utsläppen. Enligt FNs klimatpanel IPCC kommer 15% av världens utsläpp från kött och mejeriprodukter. Det finns absolut andra skurkar, så som matsvinnet, men det står klart att köttet är en stor klimatbov.

Till år 2050 förväntas den globala köttkonsumtionen öka med 75%, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. 75 PROCENT! Köttproduktionen skapar olika miljöproblem, och utsläppen kommer från både foder och metangas från idisslare. Metan är en växthusgas som är ungefär 20 gånger starkade än koldioxid. Fodret som nötkreaturen äter består till stor del av soja, som tyvärr importeras från sydamerika där regnskog skövlas för att göra plats åt sojaodlingarna.
Men vad kan man göra egentligen som privatperson? Nötkött är den största klimatboven, ska man börja någonstans så börja där. Svenskarna äter näst mest nötkött i EU och alltmer av köttet importeras från utlandet. Det framgår av en rapport från Jordbruksverket, som föreslår en koldioxidskatt för att minska köttätandet. Samtidigt säger livsmedelsverkets nya kostråd att en person inte bör äta mer än ett halvt kilo rött kött i veckan. Jordbruksverket, livsmedelsverket och FN är överens - för att minska klimatförändringarna måste köttkonsumtionen minska.
Så det råder inget tvivel om att det här med att dra ner på nötkött är ett bra ställe att börja äta mer klimatsmart.
Så det råder inget tvivel om att det här med att dra ner på nötkött är ett bra ställe att börja äta mer klimatsmart.