Mat och klimat
Jag har min åsikt som snart utexaminerad miljövetarstudent, och vegan. Det är inte en populär åsikt, för den innebär att människor måste se en sanning i vitögat som de blivit inlärda i hela sitt liv med att vända sig bort från. Nu är det så att den här sanningen börjar spridas allt mer, och allt fler öppnar sina ögon.
Den hårda sanningen är att för att vi ska kunna leva miljövänligare, och klara klimatmålet att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, så måste vi drastiskt minska på vårt köttätande.

Foto Jorge Illich-Gejo https://unsplash.com/@v_ill
Det är min åsikt. Men det är inte bara min åsikt, och den är inte tagen från tomma intet. Allt fler inser kopplingen mellan miljö och mat. Det kommer inte räcka med att vi äter mer ekologiskt, att vi äter kött mer sällan, att vi äter mer närodlat och säsongsanpassat. Grundproblemet är att kött, och mejeriprodukter, är lyxprodukter som vi behandlar som om det finns oändligt av. Det gör det inte. Och genom att inte behandla de här lyxvarorna som de lyxvaror de är så dödar vi oss själva och vår planet.
Det låter hemskt dramatiskt, men det är den hårda, nakna sanningen som så länge kämpat för att göra sig hörd. Nu är det dags att dra fram den här sanningen i ljuset. Det finns ett sådant stort motstånd har jag märkt när man pratar om att vi måste äta mindre kött. Folk VILL INTE. Som ett dagisbarn som stampar i backen och sätter sig på tvären. Det finns så många argument som folk använder sig av för att försöka övertala sig själva att, nej, vi behöver inte sluta äta kött. Det finns andra sätt. Man kommer långt genom att äta annat, bättre, kött. Närproducerat. Gräsuppfött. Frigående. Man kan byta ut nötköttet mot mer kyckling, eller viltkött. Äta mer fisk. Man kan fortsätta äta kött så länge man slutar flyga. Man ska äta mer svenskt och inte äta importerat. Vi behöver äta kött för att upprätthålla de öppna landskapen. Och vad händer med alla svenska bönder om vi skulle sluta äta kött? Det är extremt att vara vegan, alla klarar det inte. Det räcker om vanliga människor har en vegetarisk dag i veckan. Men det gör inte susen. Det gör det inte.

Foto Mike Kenneally https://unsplash.com/@asthetik
Det är ett enkelt argument, med ett enkelt svar, men det är trots allt en komplicerad fråga, "Hur ska vi äta för att ha så liten påverkan på klimatet som möjligt?". Jag ska försöka ta itu med de här argumenten ett i taget i en miniserie - Mat och Klimat - där jag använder mig av den forskning och fakta som jag lärt mig på min utbildning, och som gjort att jag valt att bli vegan, för att tydligt visa att den enda vägen framåt för miljön är att slopa köttet och mjölkprodukterna.
http://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/nya-matvanor-kravs-for-att-na-klimatmal/