Det nya miljöhotet

Vi kan vara överens om att koldioxid i atmosfären, klimatfrågans jätte, är den stora utmaningen i vår tid. Lösningar som diskuteras är bland annat elbilar, växtbaserad mat och solel. Men lägg undan klodioxiden för en stund så ska jag avslöja vem den nya stora boven i miljödramat är. Den stavas mikroplast, och är en stark kandidat till Årets Bråkstake.
 
Du kanske har hört talas om den stora "plastön" som man hört ska flyta runt i världshaven. Bilden som kommer upp i huvudet är av en flytande ö gjord av plast. I verkligheten består plasten i haven främst av små små plastpartiklar, så kallade mikroplaster. 
 
 
 
Plast är inte biologiskt nedbrytbar i naturen, men all plast som kommer ut i naturen - från dina hygienprodukter, kläder, avfall - sprids och sönderdelas i mindre bitar, som tillslut blir mikroplaster och tas upp av djur både i vatten och på land. Mikroplasterna filtreras alltså inte bort i reningsverk. I slutänden så får vi också i oss dessa partiklar genom det vi äter, främst genom fisk och skaldjur. Vi människor består redan idag av en hel del mikroplaster. Ironiskt, ellerhur? Att plasten vi slänger kommer tillbaka till oss som en boomerang. År 2050 förväntas det finnas mer plast än fisk i haven. Om det här inte skrämmer dig så vet jag inte vad som gör det. Mer skrämmande är att det knappt finns någon forskning kring mikroplaster än. Ta en titt på dokumentären A Plastic Ocean om du du vill förstå problematiken kring mikroplaster bättre, och förstå varför det är ett så enormt och akut problem.
 
Men det behöver inte bli värre. "Plasten genererar lokala problem men kräver globala lösningar", skriver Greenpeace. Till skillnad från växthuseffekten, orsakad av all koldioxid i atmosfären, är det här faktiskt ett problem som vi skulle kunna lösa relativt snabbt i jämförelse. Definitivt mycket snabbare än att fasa ut all världens fossila bränslen. Allt som krävs är kraftiga tag från alla länders myndigheter, producenter, och konsumenter - där kommer du själv in. Problemet kommer att kvarstå så länge vi inte har filter, och industrier förbjuder användning av mikroplaster i tillverkning. För tillfället föreslår Regeringen ett nationellt förbud mot plastpartiklar i "kosmetika som sköljs av", men det är långt ifrån tillräckligt. Du kan påverka genom aktiva val i det du köper, genom att trycka på myndigheter och företag att förbjuda mikroplaster i produktion och försäljning, och sprida medvetande om detta nya miljöproblem innan det växer sig ännu större och dina barn blir någon slags plasthybrid-människor. 
 
 
Desto mer plast vi köper och slänger, desto mer hamnar i naturen, och i oss. "Men vi pantar ju i Sverige", "vi gör ju mer än de flesta andra länder", "de matkassar jag använder är gjorda av biologiskt nedbrytbar plast". Det räcker inte. Plast är ett globalt problem, det färdas runt i världshaven och når Kines som Amerikan som Svensk. Den når till och med isbjörnarna i Arktis. Badrumsskåpet är ett bra ställe att börja rensa. Krämer, schampoo, smink och peeling kan alla innehålla mikroplaster. Fråga i din butik. Skriv till producenter. Visa att det här är en viktig fråga för dig som konsument. Börja på ett ställe där du kan göra omedelbar skillnad - tandkrämen. Så kallade "whitening"-tandkrämer innehåller oftast mikrokristaller, som på bilden nedan, men de syns inte alltid. Se därför till att du köper tandkrämer utan dessa mikroplaster.
 
 
 

Undvik dessa i dina hygienartiklar:

  • Microbeads
  • Microcrystals
  • Microspheres
  • PE (Polyeten)
  • PEGs (Polyethylen Glycol)
  • PET (Polyetentereftalat)
  • PS (Polystyren) 
  • PP (Polypropylen) 
  • PVC (Polyvinylklorid)
  • PVAc (Polycinylacetat)
 
Tips: Det finns en app som heter Beat the Microbead som kan hjälpa dig att välja rätt produkter.
 
Ytterligare läsning: 
 
 

Kommentera här: