Kvinnornas kamp är inte kvinnornas kamp

Jag var på MeToo-manifestationen #VITRORPÅER i Stockholm för några veckor sedan. Majoriteten som kom var kvinnor. Vi började med ett fackeltåg från Humlegården. När jag går där i fackeltåget, ser jag en äldre man som går förbi på gatan böja sig fram mot några tjejer som går en bit framför mig i tåget, och säga "Jag vill bara säga, att jag tror på er tjejer! Jag stöttar eran kamp". Sedan gjorde han en knytnäve som han visade upp, log och fortsatte nöjd vidare i motsatt riktning mot fackeltåget. I eventet på facebook såg jag att en annan man hade frågat om killar var välkomna på MeToo-manifestationen. 
 
 
Det här är samma problem som kvinnor i alla tider kämpat med. Männens icke-delaktighet i jämställdhetsfrågan. Precis som mannen som tyckte att fackeltåget var "ett jättebra initiativ", men inte ansåg att det var tillräckligt viktigt för honom själv att visa sitt stöd genom att själv gå med. Eller BB-kampen för en rättvis förlossningsvård som var aktuell i Sverige under förra året, en kamp som fortfarande pågår. Hur många män var frontfigurer för det? Hur många män stod upp för sina fruar, sambos, systrar, döttrar och ofödda barns rätt till en säker förlossning? Det finns såklart exempel, såsom Roland som cyklade 117 mil genom Sverige för att stötta BB-kampen. Men Roland tillhör undantagen, inte regeln.
 
  
Efter MeToo där vi lever nu är män rädda. Rädda för att säga fel. Rädda för att bli utpekade. Rädda att ta plats. Tänker att det är "vi" och "dom". Kvinnornas upprop. Kvinnornas arbete för förändring. Och det är kvinnornas kamp. MeToo handlar om kvinnors förtryck i samhället. Men det finns ingenting som stoppar män från att vara delaktiga. Jag vill veta, vad är ni rädda för? Är det inte era mammor, döttrar, systrar där i fackeltåget? 
 
Jämställdhet är inte en kvinnofråga. Det ÄR en kvinnokamp, men inte bara en exklusiv klubb för kvinnor för det. Män kan, och bör, också vara med och kämpa för jämställdhet och genom det kvinnors rättigheter. Ni behövs, och vi vill ha er med!  Så män, istället för att heja på från trottoaren, hoppa in i fackeltåget och gå med!